Tatamilta kuvia ja juttuja

Tähän osioon tulee kuvakoosteita, juttuja kisoista sekä muuta judoaiheista tarinointia.

Koyama palkitsi salikisojen yhteydessä 19.2. Veijo Saarisen merkkipäivän johdosta, Kai Haapasen Vuoden taustavaikuttajana, Tina Flinckin valmistumisen johdosta, Leo Kortesalmen Vuoden Koyamalaisena, Kirsi Kortesalmen valmistumisen johdosta ja Markus Lambackan SM-kultamitalista. 

Koyamalaiset ovat myyneet ahkerasti jäänlähtöarpoja. Tässä merkki on vielä tukevasti paikoillaan. Paksuniemen pojat mannekiineina.
Tatamit tulevat taloon
Harrasteporukan judokat kiskoivat tatamipinot sisälle

Tatamin ulkopuolelta hieman muutakin... Helsingissä toukokuussa järjestetty "Spirit of Samurai" tarjosi Yabusame-näytöksen. Yabusame on jousiammuntaa täysillä laukkaavan hevosen selästä. Näytökseen liittyy paljon japanilaista perinnettä ja shintoseremonia.

Meillä oli kunnia seurata harjoituksia Tampereen lähellä Kangasalla 30.5.14. Kerrassaan upea laji! Perinne on kulkenut 32.sukupolven ajan Ogasawaran suvussa ja samurait esiintyivät täällä suomalaisilla lainahevosilla.

 

Kangasalta raportoivat Annika ja Inka Suokanerva

 

 

Ratsastava samurai Motoki Takabayashi 

 

Spirit of Samurai -kokonaisuus huipentuu sunnuntaina 1.6. klo 13 ja 18 Laakson ratsastuskentällä järjestettävään ratsastavien samuraiden Yabusame-jousiammuntaseremoniaan. Ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa esiintyvä samurairyhmä tulee Ogasawara-suvusta, jossa shintolaisuuteen pohjaavaa Yabusame-perinnettä on pidetty yllä 32 sukupolven ajan. Yabusamen tarkoituksena on miellyttää jumalia niin, että maassa vallitsee rauha ja sadosta tulee runsas.

 

Pääjärjestäjän, Kansai Japan-Finland Societyn pääsihteeri Motoki Takabayashi on Ogasawara-suvun arvostettu samurai. Takabayashilla on takanaan 25 vuotta yabusamessa. Hän kertoo, että vain korkea-arvoisimmat samurait saavat ratsastaa. On suuri kunnian aihe tulla valituksi ratsastajaksi yabusameen.

 

Yabusame-seremoniassa samurait kiitolaukkaavat 300 metriä pitkää suoraa rataa pitkin ja ampuvat matkalla jouset kolmeen pieneen maaliin. 

 

-Hevosen kanssa ei voi puhua. Ratsastajan ja hevosen välillä on luottamukseen perustuva suhde. Ilman luottamusta hevosta ei voi ohjata laukassa ilman ohjia, kokenut Motoki Takabayashi sanoo.

 

Hevosina ei käytetä mielellään herkkiä täysverisiä, vaan hieman rauhallisempia puoliverisiä. Samurait eivät omista hevosia, vaan lainaavat niitä läheiseltä ratsastustallilta. Laaksolla esiintyessään samurait käyttävät suomalaisia hevosia, joihin he pääsevät tutustumaan muutama päivä ennen tapahtumaa.

 

Vaativinta ratsastamisessa on Takabayashin mukaan pysäyttäminen suuresta nopeudesta lyhyessä ajassa kolmannen maalitaulun jälkeen. Ohjien irrottaminen vaatii ratsastajalta tietynlaisen istunnan, jota samurait harjoittelevat erikseen. Lantion on oltava juuri oikeassa asennossa, jotta ohjaaminen onnistuu istunnalla.

 

-Kantapäät ovat kiinni hevosen kyljissä, polvet ovat auki. Takapuoli pidetään irti satulasta, mikä vaatii vahvoja reisilihaksia, Takabayashi kuvailee.

 

Japanista tuotavat satulat ovat jopa 400 vuotta vanhoja. Kuivasta puusta tehdyt satulat painavat kaikkine osineen 12-15 kiloa. Metalliset jalustimet ovat painavat, niiden alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut jalkaväen vahingoittaminen potkimalla.

 

Hevosia on käytetty Japanissa vuosisatojen aikana sotimiseen ja maataloustöihin. Nopeimmat hevoset olivat viestienvälittäjien käytössä.

 

-Ennen kirjoitusjärjestelmän kehittymistä Japanissa ei ollut hevosia. Ne tulivat ilmeisesti Kiinasta, sillä kiinaksi hevonen on ma ja japaniksi uma. Kumpuhaudoista on löytynyt hautalahjoina käytettyjä savipatsaita (haniwa), joiden joukossa on myös sotavarusteisiin puettuja hevosia.

 

Nykyään Japanin eri alueilla on lähes ponin korkuisia omia hevosrotuja. Hevoskasvatus keskittyy laukkahevosiin, ja vuosittain syntyvien hevosten määrä on vain noin 150.

 

Ratsastuksen harrastaminen ei ole suosittua, mutta kustannukset eivät ole ylettömän korkeat. Japanin ratsastajainliitossa on noin 6.000 jäsentä ja rekisteröityjä hevosia noin 3.000. Rekisteröityjä ratsastuskouluja ja clubeja on yhteensä 600. Takabayashi ratsastaisi mielellään useammin, mutta "aika ja raha" ovat rajalliset.

 

-Hevoset ovat avanneet minulle aivan uudenlaisen maailman. Jos en olisi nuorena noussut satulaan, olisi maailmani jäänyt pienemmäksi, ratsastava samurai kiittää.

 

(Haastattelu SRL:n tiedotteesta, Kati Hurme-Leikkonen)